Material Content for QUESTION WITH ANSWER SET-1

यहाँ पे CCC NIELIT के महत्वपूर्ण प्रश्न जवाब के साथ दिए गए हे, अंत में सभी प्रश्न के बाद निचे इसके जवाब भी दिए गए हे ध्यान से पढ़े.


1        Most news readers present newsgroup articles in:

(A)threads     (B)mail          (C)column      (D)None of the above

 

2        Fiber optics have the advantage of _____.

(A)being cheaper to install   

(B)being easier to install than twisted wire 

(C)having no interference   

(D)using direct line-of-sight

 

3        We can set up the margin for        

(A)Headers    (B)Footers     (C)Both a and b above        (D)None of the above

 

4        Windows distinguishes between the different drives by means of a naming convention. Each drive is designated by a letter followed by  

(A)a colon      (B)an asterisk (C)an exclamation point       (D)a semicolon

 

5        Which of the following characters is allowed in a Windows file name or folder? 

(A): (B) ?      (C)_    (D)>

 

6        Which of the following is a presentation graphics software        

(A)MS-Windows        (B)MS-PowerPoint     (C)MS-Excel   (D)MS-Word

 

7        "To be sure that your presentation will run on a different computer, you could bring _____." 

(A)your fonts

(B)a copy of PowerPoint to install   

(C)a copy of Microsoft PowerPoint Viewer 

(D)None of the above

 

8        "If you import data and want to update the slide when the original data changes, you must _____." 

(A)embed the data   

(B)link the data       

(C)insert the data as an object      

(D)break the link

 

9        In slide master footer area appears at     

(A)Left of the page  

(B)Center of the page        

(C)Top of the page  

(D)Bottom of the page

 

10      Following is a type of Slide animation       

(A)Flash once (B)Typewriter (C)Fly From top        (D)All of the above

 

11      The following is a slide transition effect     

(A)Wipe allover        (B)Dissolve    (C)Bit by bit   (D)None of the above

 

12      The built-in default copying in Excel is programmed to    

(A)use relative position when copying formulas    

(B)use absolute position when copying formulas   

(C)use mixed position when copying formulas      

(D)None of the above

 13 nternet is governed by   

(A)W3C (World Wide Web Consortium)     

(B)IETF (Internet Engineering Task Force) 

(C)InterNIC (Internet Network Information Center)        

(D)None of these


14 Excel has a number of features that make it a very powerful spreadsheet program. What feature below is NOT a major advantage to using Excel?

(A)"Database functions such as filtering, sorting, etc."    

(B)Automatic calculation of numbers and formulas         

(C)Charting capabilities       

(D)Desktop publishing capabilities

 

15      The E-mail component of Internet Explorer is called       

(A)Messenger Mailbox        

(B)Message Box      

(C)Outlook Express  

(D)None of the above

 

16      USENET is...  

(A)A set of tools reserved exclusively for Internet  administrators       

(B)Short for United States Electronic Network     

(C)A bulletin board system that allows for posting and  responding to messages on the Internet      

(D)A precursor to the Internet that is now obsolete

 

17      The CPU (central processing unit) consists of :     

(A)"Input, output and processing"  

(B)"Control unit, primary storage and secondary storage"         

(C)"Control unit, arithmetic-logic unit and primary storage"       

(D)"Input, processing and storage"

 

18      What is the control units function in the CPU?      

(A)To decode program instructions 

(B)To transfer data to primary storage     

(C)To perform logical operations    

(D)To store program instructions

 

19      The ascending order of a data hierarchy is :       

(A)Bit-byte-record-field-file-database       

(B)Byte-bit-field-record-file-database       

(C)Byte-bit-record-file-field-database       

(D)it-byte-field-record-file-database

 

20      The most common input device used today is the _____ 

(A)Motherboard   (B) Central processing unit    (C)Keyboard       (D)System unit 

21      Which kind of storage device can be carried around?      

(A)Hard disk   (B)System cabinet    (C)Diskette    (D)Main memory

 

22      "If a computer is on but does not respond to a system reset, what is it said to be?"   

(A)Dead        (B)Off (C)Hung        (D)Insensitive

 

 

 

23      GIGO stands for _____.      

(A)"Garbage Input, Garbage Output"        

(B)"Gigabytes in, Gigabytes out"    

(C)"Garbage In, Garbage Out"       

(D)None of the above

 

 

 

24      The difference between memory and storage is that memory is _____ and storage is _____.

(A)"Temporary, permanent"

(B)"Permanent, temporary"

(C)"Slow, fast"        

(D)None of the above

 

25      To go to slide number press

(A)slide number + [Enter]   

(B) [PgUp]    

(C)Both (a) and (b)  

(D)All of the above

 

26      "To delete the selected sentence, we can press the following key:"       
(A) [Del]       (B) [Backspace]          (C)Both (a) and(b)  (D)None of the above

 

27      The language that the computer can understand and execute is called: (A) (A)Machine language    

(B)     Application software 

(C)     System program     

(D)     None of the above

 

28      The arithmetic/logic unit performs the following actions: 

(A)     checks data for accuracy    

(B)     "does calculations using addition, subtraction,  multiplication, and         division"       

(C)     "does logical comparisons, such as equal to, greater than,  less than"

(D)     both calculations and logical comparisons

 

29      The purpose of the MOVE command is to  

(A)     move one or more files to the location you specify        

(B)     rename directories   

(C)     both (a) and (b) above       

(D)     None of the above

 

30      GUI is used as an interface between        

(A)     hardware and software      

(B)     man and machine    

(C)     software and user   

(D)     None of the above

 

31 e-mail is   

    (A)Mail concerning electronics devices  

(B)"Transaction of letters, messages and memos over a    communications (C)network"       Transaction of messages within a computer

       (D)None of these

 

 

 

32      E-mail

(A)   Cannot address many users   

(B)     Does not provide protection given to first class mail       

(C)     Always uses bridge to send messages in different networks      

(D)     None of these

 

 

33      Which of the following admirable capability is provided in most of the workstations?   

(A)Numeric processing       

(B)Graphics   

(C)Text manipulation

(D)None of these

 

34      Selection of text can be of  

(A)single word or a line      

(B)a paragraph       

(C)complete document       

(D)All of the above

 

35      Word wrap means   

(A)inserting spaces between words

(B)aligning text with the right margin        

(C)moving text automatically to the next line       

(D)None of the above

 

36      What is the first step in MS-Word in changing line spacing?        

(A)To open the Format menu        

(B)To click the Line Spacing button 

(C)To select the paragraphs you want to change  

(D)To open the Paragraph menu

 

37      Cell address A$4 in a formula means it is a

(A)     relative cell reference        

(B)     absolute cell reference       

(C)     mixed cell reference 

(D)     All of the above

 

38      If you click on the Undo button      

(A)it will remove the new text and restore the original text  back         

(B)it will include the new text and remove the original text        

(C)it will remove the old text and restore the new text back      

(D)None of the above

 

39      "A device that provides emergency power to your computer,conditions the voltage, and protects against powers surges is called a _____."  

(A)PSU = Power Supply Unit

(B)USP = Universal Surge Protector

(C)UPPS = Universal Power Protection and Supply

(D)UPS = Uninterruptible Power Supply

 

40      "If you’ve just formatted some text so that it stands out, how can you quickly copy that formatting to use on other text?"  

(A)use the Formatting toolbar       

(B)use the Reveal Formatting option        

(C)use the Format Painter button   

(D)None of the above  

 

 

ANSWERS

1= B    2= D   3= C    4= A   5= C   6= B    7= C    8= A   9= D    10= D 11= B    12= C 13= A 14= D   15= C    16= 17=    C 18= B 19= D 20= C 

21=D    22=C    23=C
 
24=A    25=A    26=C    27=A    28=D    29=C    30=C 31=B    

32=C    33=A    34=D    35=C    36=A    37=C    38=A    39=D   40=A 

View More Material

Share

Register your number for whatapp